Monday, November 2, 2009

Joomla i primjena joomle, razlika Joomle i Mambo

JoomlaLogoColor.png
je 'Sistem za Upravljanje Sadržajem' (na engleskom, CMS, za Content Management system) kojeg je stvorila internacionalna ekipa za razvoj nagrađena vec nekoliko puta, ista ekipa koja je podigla Mambo u sami vrh. CMS, šta je to? Da budemo jednostavni, jedan CMS je softver web koji vam omogućuje da stvorite dinamičan internet sajt veoma jednostavno. Joomla! je jedan CMS Open Source dostupan sa licencom GNU/GPL (Gratis) sa kojim možete staviti sadržaj on line i postaviti na raspolaganje vašim posjetiocima sajta usluge (forum, galerije slika, on line prodavnica,...), sve to bez nekog tehničkog znanja.

Šta se krije iza ovog imena?

Joomla! je fonetički prepis riječi swahili koji znači "svi zajedno" ili još "u jednom". Ovo ime je izabrano između mnogih prijedloga zajednice. Čak su ga i testirali profesionalci za reklame i marke, uvjereni i oni da je Joomla! najbolji izbor. Konačno, da ne tehničari mogu savršeno upravljati sami svojim sajtom, i da nemoraju da koriste vlasničke solucije pretjeranih cijena.

Joomla! nije samo jedan softver, već su to i osobe. Zajednica Joomla! je sastavaljena od ekipe za razvoj, odabranika, administratora sistema, prevodioca, urednika i ,najvažnije, krajnjih korisnika.

Koja je razlika između Joomla i Mambo?

U njihovim verzijama, Mambo (4.5.3) i Joomla (1.0) su dva CMS kojima je srodstvo očevidno, koliko na nivou interfejsa, toliko i u kodu. Veličina proširenja (sastavni dijelovi, moduli, templates) funkcionišu bez razlike na jednom ili drugom CMS. Ali Joomla i Mambo imaju sada dvije različite ekipe za razvoj, dva softvera će nezbježivo krenuti različitim putevima. Kompatibilnost će nestati uskoro i razvijači proširenja će morati izabrati (mnogi su već izabrali) .

Meni se najvise svidja ta stvar joomle sto ima mnogo komponenti i modula koje mozemo free da koristimo tako, da vam nisu potrebni dodatni troskovi osim troskova hostovanja. Takodje je ostavljena velika fleksibilnost i sloboda krajnjem korisniku azuriranju sadrzaja.
Implementirao sam vise Web portala uz pomoc Joomla CMS:
www.chra.me
www.nvobonum.org
www.motonauticacg.com
www.udruzenjemedijatora-cg.org
www.kami-art.me

No comments:

Post a Comment